Home

Nieuws 203 x bekeken

Van Campen: verstandig dat Bleker suikervisie wijzigt

Den Haag – Voorzitter Jos van Campen van coöperatie Cosun, vindt het verstandig dat staatssecretaris Henk Bleker toch een verlenging van het Europese suikerbeleid wil. Van Campen: ”De hervorming van het suikerbeleid in 2006 is nog niet eens uitgewerkt.”

Landbouwcommissaris Dacian Ciolos wil de suikerregeling niet verlengen, waardoor die afloopt in september 2015. Bleker zei deze week in de Tweede Kamer dat afschaffing in 2015 te vroeg is. ”Dat ga ik in Brussel op tafel leggen.”

Volgens Van Campen zijn de gevolgen van de laatste hervorming nog niet te overzien. ”Die is pas vorig jaar afgesloten. De suikerregeling is budgetneutraal voor de EU. De belastingbetaler betaalt er geen cent aan mee.”

Volgens Van Campen willen veel lidstaten het beleid verlengen. ”Dat betreft onder meer Polen, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, België en Tsjechië. Een aantal lidstaten heeft zich nog niet duidelijk uitgesproken. Tegenstanders van verlenging zijn vooral landen zonder suikerindustrie. Er is al met al veel steun voor de wens van de suikersector om het beleid te behouden na 2015.”

Of registreer je om te kunnen reageren.