Home

Nieuws 322 x bekeken

Vaak onvoldoende hygiëne-materialen aanwezig

Uden – Een varkensbedrijf is tussen de 500 en 1000 euro kwijt om het bedrijf geschikt te maken om vrachtwagens effectief te reinigen.

Dit heeft het praktijknetwerk ”Transport: ontsmetten met een (sc)HITTE(rend) resultaat berekend op basis van de materialen die nodig zijn.

Volgens projectleider Marco Hol zijn de wagens voor varkenstransporten vaak niet goed te reinigen op varkensbedrijven. Zo is er bijvoorbeeld niet genoeg druk op het water, geen verharde vloer en onvoldoende desinfecteermiddelen aanwezig. ”Het is veelal geen kwestie dat boeren geen kosten willen maken, maar onwetendheid”, aldus Hol. Het praktijknetwerk daarom heeft een lijst met benodigdheden gemaakt die een varkensbedrijf kan aanschaffen waardoor veewagens effectief gereinigd kunnen worden. Het gaat hierbij onder andere om een lage druk injector voor de inweek en ontsmettingsmiddelen en een waterbuffer van meer dan 1.000 liter. Totaal liggen de kosten voor een bedrijf tussen de 500 en 1.000 euro.

Het praktijknetwerk onderzoekt ook de mogelijkheden of het verhitten van veetransportwagens op 70 graden, een half uur lang, een oplossing is voor meer hygiëne. De resultaten worden over anderhalf jaar verwacht. In het praktijknetwerk hebben zowel varkenshouders als transporteurs zitting. In totaal heeft het netwerk acht leden.

Of registreer je om te kunnen reageren.