Home

Nieuws 398 x bekeken

VS bant derde en vierde generatie antibiotica in veehouderij

Washington – De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft een verbod afgekondigd voor het gebruik van derde- en vierde generatie antibiotica (cephalosporinen) in varkens, pluimvee en rundvee.

Het verbod op gebruik van deze middelen moet ingaan op 5 april 2012. Doel is het gebruik van deze middelen te beperken tot de humane geneeskunde. Dierenartsen mogen de middelen wel blijven gebruiken voor varkens, kippen en runderen die als huisdier gehouden worden. Ook blijft beperkt off-label gebruik door dierenartsen toegestaan.

Een ruimere ban op het gebruik van cephalosporines is door de FDA al in 2008 voorgesteld, maar na een storm van protest vanuit de veterinaire en farmaceutische wereld ingetrokken. Aanleiding voor de ingreep door de FDA is de toenemende resistentie tegen deze derde en vierde generatie antibiotica.

In 1997 waren de salmonella’s bij varkens en rundvee volledig gevoelig voor deze middelen, bij pluimvee was 0,5 procent van de monsters resistent. In 2009 was 14,5 procent van de salmonella’s bij rundvee hiervoor resistent, 4,2 procent bij varkens en 12,7 procent bij het pluimvee. De FDA is bezorgd dat deze resistentie overslaat naar het humane antibioticum Ceftriaxone, het eerste aangewezen middel voor behandeling van salmonella bij de mens.

De Nederlandse varkenssector heeft via de IKB-regeling het gebruik van de derde en vierde generatie antibiotica sinds 1 januari dit jaar verboden. In de melk- en vleesveehouderij is gebruik nog wel toegestaan.

Voor de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) is de stap van de FDA geen aanleiding om het eigen beleid rondom derde- en vierde generatie antibiotica te herzien. ”Via de geborgde dierenarts is erin voorzien dat deze middelen alleen bij hoge uitzondering gebruikt gaan worden. Feitelijk wordt daarmee hetzelfde bereikt”, stelt een woordvoerder.

Of registreer je om te kunnen reageren.