Home

Nieuws

'Uitspraak rechter kan middelenfabrikant schaden'

Den Haag – Een recente uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven kan grote gevolgen hebben voor fabrikanten van bestrijdingsmiddelen. Dat zegt directeur Maritza van Assen van branche-organisatie Nefyto.

Fabrikant Bayer moet volgens die uitspraak alsnog concurrentiegevoelige studiegegevens bekendmaken over het antischimmelmiddel Prevecur Energy. Nefyto bestudeert de uitspraak nog.

Door die uitspraak lijkt het erop dat fabrikanten studies naar risico’s en effecten het middel niet meer geheim mogen houden. Van Assen: ”Dat kan een bedreiging zijn voor fabrikanten die toch geïnvesteerd hebben in onderzoek. Als dat openbaar wordt, zullen concurrenten met het onderzoek in de hand ook toelating kunnen aanvragen zonder daar zelf onderzoek voor te hebben gedaan.”

Nefyto onderzoekt wat voor mogelijkheden er zijn om de positie van de leden te beschermen. Ook wijst de organisatie erop dat de toelatingsinstantie CTGB veel zaken al publiceert bij toelating.
Tot dusver kreeg een fabrikant tien jaar een beschermde status en hoefde deze de gegevens van het onderzoek niet openbaar te maken. ”Het is nu voor het eerst dat een Nederlandse rechter Europese milieuwetgeving toepast in dit rechtsgebied.”

De zaak tegen Bayer werd zes jaar geleden aangespannen door Natuur & Milieu en Milieudefensie. De uitspraak zal zeker consequenties hebben voor andere geheime dossiers over bestrijdingsmiddelen, stellen de organisaties. ”Dit is de eerste keer dat de rechter zich heeft uitgesproken over hoe het strenge openbaarheidsregime voor milieu-informatie moet worden toegepast op bestrijdingsmiddelen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.