Home

Nieuws

'Twents Bio-energiebedrijf biedt kansen voor boeren'

Hengelo - Het Twentse afvalbedrijf Twence en energiebedrijf Cogas uit Almelo hebben gezamenlijk het Twents Bio-energiebedrijf opgericht.

De nieuwe onderneming gaat de regionale infrastructuur voor de productie, transport en afzet van biogas ontwikkelen. “Doel is dat Twente meer zelfvoorzienend wordt op het gebied van energie, er minder fossiele brandstoffen worden verbruikt en een lagere uitstoot van CO2 plaatsvindt”, aldus de initiatiefnemers. Het bedrijf wordt ondersteund door de provincie Overijssel.

Door het ontstaan van een centraal en grootschalig biogasnetwerk wordt volgens de initiatiefnemers de kans groter dat er meer lokale initiatieven voor biogasopwekking worden gerealiseerd, doordat zij kunnen aansluiten op de infrastructuur. “Het bedrijf dat wij nu samen hebben opgericht zal naar ik verwacht, ook voor veel boeren interessant zijn. Via de open structuur kan men invoeden op het netwerk, mits dit in de buurt ligt natuurlijk. We hopen daardoor mede een bijdrage te leveren aan de oplossing van de mestproblematiek en de verduurzaming van het platteland”, aldus directeur Jan Rooijakkers van Twence.

Twence en Forfarmers besloten in juli vorig jaar samen onderzoek te doen naar de mogelijkheden voor mestverwerking.

Of registreer je om te kunnen reageren.