Home

Nieuws 284 x bekeken

Trekkermarkt na opleving in 2011 in 2012 weer in mineur

Amsterdam – De trekkerverkopen zijn in 2011 met 20 procent gestegen ten opzichte van 2010, maar zullen dit jaar zo’n 7 procent dalen tot 3.100 machines. Dat schrijft het ING Economisch Bureau.

Hoge brandstofprijzen en slechte prijzen voor producten zullen inderdaad de investeringsdrift van boeren en loonwerkers dempen, aldus importeurs.

De onderzoekers merken op dat in 2008 nog 4.400 machines werden verkocht, waarna het aantal verkopen halveerde. Een dergelijk diep dal maar ook een jaarverkoop van meer dan 4.000 machines lijkt voor de komende jaren onwaarschijnlijk. Structureel zal de markt licht krimpen omdat het aantal agrariërs en loonwerkers krimpt.

Directeur Geert Jaspers van Louis Nagel BV, dat McCormick en Landini importeert, noemt de ramingen te positief. ”Voor de markt verwacht ik een krimp tussen de 10 en 15 procent. Het geld van banken ’zit vast’, prijzen voor aardappelen en uien zijn laag en een hoge brandstofprijs snijdt in de marges van de loonwerker, een belangrijke klant.”

Bert Kuiper van Claas-importeur Kamps de Wild vindt de cijfers realistisch. ”Vóór 2011 gingen de meeste importeurs uit van 3000 verkochte machines, dus is de verkoop enorm meegevallen. Het betreft echter deels een kunstmatige meevaller, omdat tijdelijk vanwege de crisisregeling machines in twee jaar konden worden afgeschreven. Dat effect is nu verdwenen.”

Goede verkopen in de veehouderij, die blijft profiteren van een relatief hoge melkprijs, leggen wel een bodem in de markt, aldus Kuiper. ”Een ernstige dip lijkt ons daarom niet logisch.” Fendt-importeur De Vor verwacht voor het eigen merk gelijke verkopen en voor de markt een lichte krimp.

Of registreer je om te kunnen reageren.