Home

Nieuws 294 x bekeken

Topigs speelt in op vraag naar berengeurvrij

Vught – Varkensfokkerijorganisatie Topigs introduceert voor zijn eindbeerlijnen Top Pie (Nederland) en SNW Pietrain-Select (Duitsland) het zogenoemde Nador-concept. Varkenshouders kunnen hun dieren laten insemineren met sperma van beren waarvan bekend is dat de mannelijke nakomelingen 40 procent minder kans hebben op het optreden van berengeur.

Topigs biedt vleesverwerkers de garantie dat ze kunnen controleren of het vlees inderdaad afkomstig is van nakomelingen van beren uit het Nador-concept. Dit identificatiesysteem werkt met behulp van DNA-analysetechniek. Zo’n analyse duurt twee weken. Topigs kan het DNA van de vleesvarkens linken aan het DNA van de gebruikte KI-beren en zo controleren of de dieren afkomstig zijn uit het bewuste Nador-concept.

Het Nador-concept is voor topigs één van de eerste ontwikkelingen waarbij genoomseclectie wordt toegepast. Voor dit programma heeft Topigs spekmonsters van meer dan 27.000 niet gecastreerde varkens voorgelegd aan testpanels. De panels beoordeelden de geur van het vlees met een cijferscore. De scores zijn gekoppeld aan de genetische profielen van de verschillende dieren. Op die manier is het mogelijk beren op basis van hun genetische profiel te selecteren.

Volgens een woordvoerder van Topigs heeft in Duitsland vleesbedrijf Tönnies belangstelling voor het Nador-systeem. Het bedrijf zou een euro extra betalen voor dieren uit het concept. Tönnies zou steekproefsgewijs de afkomst van het vlees willen gaan controleren.

Of registreer je om te kunnen reageren.