Home

Nieuws

Test moet echtheid biologische voeding aantonen

Wageningen – Rikilt, onderdeel van Wageningen UR, gaat een methode ontwikkelen die de echtheid van biologische voeding kan bepalen.

”Het aantal gevallen van fraude en onjuiste etikettering in biologische voeding groeit en is soms grootschalig. Er is daarom dringend behoefte aan een test waarmee kan worden aangetoond dat biologische producten ook echt biologisch is”, aldus Rikilt.

De komende drie jaar gaan wetenschappers bestaande analysemethoden testen op hun vermogen om het genetisch materiaal van biologische plantproducten te onderscheiden van reguliere varianten. Inzet is fraude met biologische producten te verminderen en het vertrouwen bij de consument over biologische voeding te vergroten.

Het onderzoek vindt plaats binnen het EU project Authenticfood dat onlangs van start is gegaan. De evaluatie van deze methoden wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking tussen zestien partners uit 11 Europese landen, bestaande uit agronomen, voedingswetenschappers, analytische chemici en inspectie- en certificeringinstanties.

Of registreer je om te kunnen reageren.