Home

Nieuws 374 x bekeken 2 reacties

Teelt eiwitgrondstof levert nog geen milieuwinst

Ane – Agrifirm zal regionale teelt van eiwitvoergrondstoffen alleen stimuleren als daar een duidelijke duurzaamheidsslag mee gemaakt kan worden. Dat zei directeur corporate affairs Ruud Tijssens van Agrifirm tijdens een symposium in Ane.

De opbrengst van regionaal geteelde voergrondstofgewassen als veldbonen of soja is op dit moment nog te klein om te kunnen concurreren met de granen. Een duurzaamheidsslag is dan dus nog niet mogelijk.

Agrifirm sluit echter niet uit dat in de toekomst dergelijke regionaal geteelde gewassen wel aantrekkelijk kunnen worden. Agrifirm heeft met soja geëxperimenteerd in Polen en ook in Nederland. In Nederland werd een opbrengst van 3 ton behaald. Tijssens: ”In Noord-Amerika wordt wel een opbrengst van 6 ton per hectare gehaald. Als je dat in Noordwest-Europa kunt realiseren, ben je wél een heel eind.”

Volgens Tijssens wordt er nog wel eens te gemakkelijk vanuit gegaan dat regionaal geteelde grondstoffen een oplossing zijn voor de voerindustrie. ”De vraag lijkt gemakkelijk, maar het antwoord is zeer gecompliceerd. Hoe definieer je regionaal? Haal je bij regionale teelt echt wel een duurzaamheidsvoordeel? Als alles per vrachtauto moet worden vervoerd, zit je met CO2-uitstoot al snel heel slecht. Zeetransport van grote hoeveelheden komt qua CO2-footprint helemaal niet zo slecht uit”, gaf Tijssens als voorbeelden van vraagstukken en dilemma’s.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    BM

    was toch allang bekend. Jaren tachtig teelde we ook veldbonen echter de subsidie hield de teelt gaande.
    Dat hadden ze daar toch wel moeten weten

  • no-profile-image

    Alleen op de allerbeste gronden in de staat Iowa wordt is 6 ton soyabonen per ha haalbaar ,Gemiddeld komen de V.S.dit jaar maar op 2800 kg per ha. Ruud Tijssen zoekt alleen een excuus om geen soyabonen te telen in Europa,hij weet wel dat de soyateelt geen kans krijgt in Europa,door de verplichte bijmenging op straffe van boetes met biobrandstoffen.

Of registreer je om te kunnen reageren.