Home

Nieuws

'Supers en NMA nodig voor minder antibiotica'

Wezep/Houten – Marktleider Plukon haakt niet af als het gaat om de reductie van antibioticagebruik. Wel doet het bedrijf even een stapje terug omdat het nu tijd is voor een reactie van de supers, want de meerkosten moeten ergens worden betaald.

Dit zegt Plukon-directeur Peter Poortinga. Hij reageert op kritiek van onder meer voorzitter Jan Wolleswinkel van de Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders (NOP).

Andere pluimveeslachters zijn bereid om ook ’antibioticavrije’ ketens op te zetten. Plukon hoeft als marktleider niet alleen de last op zich te nemen. Probleem voor de slachterijen is wel dat zij aanlopen tegen anti-concurrentiebedingen en (mede daardoor) tegen een aarzelende opstelling van de supermarkten. Daarom heeft de vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi) een vraag neergelegd bij staatssecretaris Henk Bleker (ELI) . Het verzoek aan hem is of hij wil zorgen dat het antibiotica-initiatief – een volksgezondheidsbelang – niet stukloopt op de mededingingswetgeving.

De tijdelijke deelname aan een antibioticavrije keten heeft Plukon vorig jaar zo’n miljoen euro gekost, vertelt Poortinga. Het heeft het bedrijf wel geleerd dat forse reducties mogelijk zijn. Bij reguliere bedrijven in Nederland is aangetoond dat 40 procent antibioticavrij kan worden. Bij scharrelbedrijven is reductie mogelijk tot 95 procent.

Dat steekt stevig af bij de Duitse resultaten, aldus Poortinga. Daar bleef het aantal vrije bedrijven op 10 procent hangen, ondanks allerlei stimulansen. In Nederland kan het aantal vrije bedrijven volgens hem prima naar 50 procent, maar in geheel vrije ketens gelooft hij niet. ”Er worden altijd dieren ziek.”

Of registreer je om te kunnen reageren.