Home

Nieuws

Stoomgemaal ingezet tegen hoog water Friesland

Lemmer – Het Woudagemaal in Lemmer, het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld, is in werking gesteld om de grote hoeveelheid neerslag weg te werken.

Naast de regen die op nieuwjaarsdag viel, wordt de komende dagen nog meer neerslag verwacht in Friesland. ”Maandagavond 2 januari stond het boezempeil bijna tien centimeter boven het gewenste winterpeil. Bovendien is er geen waterafvoer meer mogelijk bij Dokkumer Nieuwe Zijlen vanwege de hoge waterstand op het Lauwersmeer”, meldt het Friese waterschap.

Het is voor het eerst sinds 2009 dat het gemaal weer functioneel wordt ingezet voor de afvoer van overtollig boezemwater. Het historische stoomgemaal kan vier miljoen liter water per minuut uit de boezem te pompen.

Of registreer je om te kunnen reageren.