Home

Nieuws 312 x bekeken

Stier laat zich leiden door oerinstinct

Lelystad – Een stier die in de aanval gaat, doet dat vaak uit verdediging van zichzelf of van soortgenoten. Als een jong kalf in gevaar komt, brengt dat bij stieren en koeien oerinstincten naar boven, die erop gericht zijn het jong te beschermen.

Zonder te willen speculeren over wat er precies gebeurd is bij het tragische ongeval in het Gelderse Hengelo, zegt onderzoeker Ferry Leenstra van Livestock Research van Wageningen UR dat het heel logisch is dat een stier de kudde verdedigt. ”En als een stier zich schrap zet, is er weinig tegen bestand. Een volwassen stier kan wel 1.000 kilo wegen en daar zit heel veel spier in. Zo sterk kunnen we nauwelijks bouwen.”

Dieren zullen zich doorgaans terugtrekken, zodra de bedreiging weg is. Een mens wordt op de hoorns genomen, en als daarmee de dreiging weg is, zal de aanval niet worden voortgezet.
Volgens Leenstra zullen stieren in een kudde zich iets agressiever gedragen dan koeien. ”Eigenlijk wordt de stier ingehuurd door de kudde voor de bescherming. Als zo’n dier ziet dat een jong wordt bedreigd, gaat hij zich daarmee bemoeien, net als de moeder.”

In feite is dat gedrag ingegeven door het oerinstinct dat gericht is op de instandhouding van de soort. ”Daarin gaan ouderdieren – en mensen denk ik ook – heel ver. Ze kunnen zichzelf opofferen om het jong in leven te houden.” Daarbij komt dat de kudde sterker is dan het individu. In natuurfilms zie je dat kuddes zich actief verdedigen als jongen worden aangevallen door bij voorbeeld wolven of andere jagers. Vaak moeten de jagers door de kracht van de kudde het onderspit delven.

Lees ook: 'Ogen in de rug' nodig bij jonge stier

Of registreer je om te kunnen reageren.