Home

Nieuws

Stichting bepleit platform voor windmolens

Assen/Groningen – Er moet een andere aanpak komen voor het plaatsen van windmolens in Noord-Nederland. Nu kunnen initiatiefnemers projecten bij het Rijk indienen en dat leidt tot onrust onder de bevolking. Dat zei directeur Gerrit van Werven van de stichting Energy Valley woensdag.

Om te zorgen voor meer regie en duidelijkheid, pleit Van Werven voor een platform waar het Rijk, provincies, gemeenten, ontwikkelaars en belangenverenigingen afspraken met elkaar maken. Windmolenparken die groter zijn dan 100 megawatt, vallen nu onder de zogeheten rijkscoördinatieregeling. Daardoor staat het lokale bestuur buiten spel en wordt de onrust gevoed, aldus Van Werven.

In Drenthe en Groningen zijn tal van plannen voor grote windmolenparken waarbij de vergunningverlening volledig in handen is van het Rijk. Van Werven: ,,Dit gebeurt op grote schaal, waardoor het voor de bevolking onduidelijk is wat men te wachten staat.'' De provincie Drenthe maakt zich ook zorgen. ,,We willen niet naast elk hunebed een windmolen'', aldus de Drentse gedeputeerde Rein Munniksma.

Of registreer je om te kunnen reageren.