Home

Nieuws 261 x bekeken

Stelselmatige fraude voedingsonderzoek VS

Storrs Manfield – Voedingswetenschapper Dipak Das heeft in zeven jaar tijd van circa 145 onderzoeken de uitkomsten bijgewerkt. Dat heeft de universiteit van Connecticut in de Verenigde Staten bekendgemaakt.

Das werkte onder meer aan gezondheidsonderzoek naar rode wijn en de rol van de stof resveratrol. Vooralsnog lijken mogelijke gezondheidsclaims voor rode wijn niet te worden ingetrokken. Das werkte ook aan onderzoek met de uitkomst dat rauwe knoflook gezonder is dan gekookte.

Das kwam in 2008 al onder verdenking. Het onderzoek dat de afgelopen drie jaar werd uitgevoerd leidde tot een rapport met 60.000 pagina’s. Uit berichten van verschillende media valt af te leiden dat de onderzoeker uitkomsten van het ene experiment kopieerde naar andere onderzoeken en het gebruik van controlegroepen naliet. De onderzoeker deed onderzoek op cellen en proefdieren.
De universiteit heeft een ontslagprocedure in werking gezet voor Das.

Of registreer je om te kunnen reageren.