Home

Nieuws 6 reacties

'Steeds minder onafhankelijke broederijen'

Lunteren – Broederijen worden steeds minder onafhankelijk. Dit zegt Pieter Kruit, algemeen directeur van Verbeek Broederij en Opfok.

Kruit reageert hiermee op de recente ontwikkeling dat de Duitse EW Group 20 procent van de aandelen heeft gekocht van broederij Ter Heerdt, die nu enkel nog Lohmann-producten gaat verkopen. Het gaat om Lohmann Brown Classic en Brown Lite en LSL Classic en Lite. Verbeek Broederij en Opfok was voorheen de enige broederij in Nederland die moederdieren van Lohmann verkocht. Daar is Ter Heerdt nu dus bijgekomen.

Kruit betwijfelt of leghennenhouders in Nederland nog wel genoeg keuzemogelijkheden hebben. Kruit: “Het aanbod van verschillende rassen wordt hiermee in de toekomst minder. De legpluimveesector heeft juist baat bij een onafhankelijke aanbieder van kwaliteitshennen. Daarnaast is verbreding van de genenpool van leghennen wenselijk”. Naast de Lohmann hennen wil Verbeek ook sterker inzetten op de Novogen leghennen. “Wij willen ons niet beperken tot het aanbieden van enkel Lohmann producten”, aldus Kruit.

De strategie van de EW groep is om de afzet van Lohmann moederdieren te waarborgen en samenwerkingsovereenkomsten aan te gaan zoals met Ter Heerdt. “Vanaf 2002 heeft de EW Group pogingen ondernomen om in Verbeek deel te nemen. Dat is niet onze strategie dus dat hebben we altijd afgehouden”, zegt Kruit.

Broederij Ter Heerdt was woensdag niet bereikbaar voor commentaar.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Karel Brom

  Misschien kan Verbeek de ISA lijn overnemen. Deze zal straks wel gaan afvallen bij de concurrent. En wat te bedenken van de Hy-line lijn. Volgens mij ligt de verbreding voor het "oprapen" voor zo'n nieuwe grote broederij.

 • no-profile-image

  Ha Ha

  Hallo Dhr Kruijt,

  Volgens mijn kijk op dit verhaal ligt het toch wat anders. U kunt dadelijk geen Lohmann producten meer kopen, iets waar U dus zelf jaren mee bezig bent geweest. U zult gevoed gaan worden door 3de partijen, de vraag is of Isa dit gaat doen.
  U moet dadelijk te veldt om U broederij vol te krijgen, U kunt wel hennen verkopen maar welke eieren gaat U hiervoor inleggen.

 • no-profile-image

  Wat een zielig verhaal, een hele slechte verliezer aan het woord.
  Kruit en de zijnen hebben altijd een hele grote mond gehad als het ging over het leveren van broedeieren en/of eendagskuikens aan de overige broederijen en opfokorganisaties.
  De strategie van de EW groep is om in ieder land zelf broederijen te hebben, dit is algemeen bekend...
  Als Verbeek hier niet aan mee wil werken, is dat hun keuze. Het is danook logisch dat EW andere keuzes zal gaan maken, zie Ter Heerdt.
  Ik weet zeker dat iedereen veel beter af is en makkelijker Lohmann producten kan leveren nu de productie en distributie van Lohmann producten in de BeNeLux in handen komt van Ter Heerdt.
  Conclusie: 1 hele grote verliezer en de rest wint alleen maar. Ben erg benieuwd hoe het Kruit zal bevallen kuikens en/of Lohmann eieren te moeten kopen bij Ter Heerdt.
  Zelf hebben ze natuurlijk nog één of ander tropisch ras in het assortiment.
  Dhr. Kruit: gegokt, verloren en een slechte verliezer, het wordt denk ik hoog tijd het zinkende schip daar in de Zuiderzee te verlaten.
  Ter Heerdt: nogmaals gefeliciteerdt en maak er met jullie Achterhoekse nuchterheid een succes van.

 • no-profile-image

  Piet Ei

  Broederij Verbeek heeft mis gegokt en moet nu op de blaren zitten.

 • no-profile-image

  Piet Ei

  Broederij Verbeek heeft mis gegokt en moet nu op de blaren zitten.

 • no-profile-image

  Truus

  Verticale integratie zet gewoon door. Voor de pluimveehouders maakt het niets uit. Fokkers willen al jaren aan het stuur, dit proces houd niemand tegen. naief om te denken dat Verbeek die dans kan ontspringen, had meer visie verwacht van dhr Kruit. Verder typisch cooperatief prestige om grootste broederij van Europa te bouwen en straks voor een paar euro te moeten verkopen. Weg cooperatieve euro's voor de zoveelste keer. Focus op opfok leggen met zo weinig mogelijk rassen. Te veel rassen is slecht voor de benutting van broedeieren en kostprijsverhogend.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.