Home

Nieuws

Stadsboerderij op dak Rotterdams gebouw

Rotterdam – Het Rotterdamse bedrijf WdW Pentfarm wil op het dak van het voormalige NDU-pand in Rotterdam een stadsboerderij bouwen.

Het monumentale NDU-pand heeft een aantal belangrijke kunstinstellingen zoals het Scapinoballet, de stichting V2, stichting Worm en de Nederlandse Fotovakschool als ’bewoners’. De dakboerderij moet de kers op de taart worden.

Op het dak wordt een kas gebouwd volgens het aquaponic systeem, een kringloopsysteem waarin het verbouwen van groente en het kweken van vis worden gecombineerd. Er komt een daktuin volgens het ’forest gardening’ principe waarin lage aanplant van bijvoorbeeld kruiden worden gecombineerd met struiken (bramen, bessen) en fruitbomen. Twee bijenvolken zorgen voor honing terwijl een grote kippenren op het resterende dakgedeelte eieren oplevert. De stroom voor dit alles wordt opgewekt door zonnepanelen en windmolens. Het regenwater wordt opgevangen en gebruikt voor de irrigatie en vissen.

WdW Pentfarm is in eerste instantie een voorbeeldproject dat moet laten zien welke enorme potentie ongebruikte dakvlakken in de stad hebben en hoe die kunnen worden aangewend voor duurzame projecten. Voor de straat en de buurt zal een directe verbinding worden gelegd met hetgeen er op het dak gebeurt. De producten die worden verbouwd zijn verkrijgbaar in het nieuwe NRC-café, die hieraan op de menukaart ook aandacht zal besteden. Daarnaast zijn er webcams die middels monitors in de hal zullen laten zien wat er allemaal op het dak gebeurt.

Brighter World, 2012 Architecten en Nadruk BV, de eigenaar van het pand aan de Witte de Withstraat 63, zijn initiatiefnemers van het project.

Of registreer je om te kunnen reageren.