Home

Nieuws

Sluis Eefde over drie weken deels passeerbaar

Utrecht – Een groot deel van het goederenvervoer over het Twentekanaal kan over drie weken worden hervat.

Dat meldt Rijkswaterstaat. De herstelwerkzaamheden aan de sluis bij Eefde duren naar verwachting nog twee maanden. Toch kan 60 tot 80 procent van de schepen al eerder de sluis passeren door de inzet van een tijdelijke hefconstructie. Indien nodig wordt er ook een tijdelijke laad- en losplaats aangelegd en neemt Rijkswaterstaat maatregelen voor vervoer over weg en spoor.

Uit onderzoek blijkt dat de kettingen van de sluis dusdanig zijn beschadigd, dat deze niet meer kunnen worden gerepareerd. De meeste hersteltijd gaat zodoende op aan het vervangen van de kettingen. De overige schade is beperkt en kan sneller worden gerepareerd. Over de oorzaak van het ongeluk met de sluisdeur op 3 januari is nog niets bekend.

Bedrijven die voor het vervoer van hun goederen afhankelijk zijn van het kanaal hebben te kampen met flinke schadeposten. Zo schat Forfarmers 300.000 euro per week mis te lopen; de totale derving komt dan al snel boven de miljoen uit. Het veevoederbedrijf probeert die schade op Rijkswaterstaat te verhalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.