Home

Nieuws 190 x bekeken

Schrappen belasting water kan sector miljoenen opleveren

Voorburg - Afschaffing van grondwaterbelasting verlaagt de kosten voor watergebruik in land- en tuinbouw en voedingsindustrie met enkele miljoenen euro’s.

Circa de helft van de Nederlandse waterleidingsbedrijven in Nederland rekent de verlaging door, meldt koepel voor waterleidingbedrijven Vewin. Dunea uit Zuidwest-Nederland verlaagt de variabele tarieven voor particulieren en bedrijven met 4 cent per kubieke meter, laat het weten.

Volgens het CBS is het leidingwaterverbruik in land- en tuinbouw met bosbouw en visserij circa 50,9 miljoen kubieke meter. De voedingsindustrie verbruikt circa 59,7 miljoen kubieke meter leidingwater. Opgeteld zou een tariefsverlaging overeen komen met een voordeel van 4,4 miljoen euro.

Voor een groot veebedrijf kan de tariefsverlaging enkele honderden euro’s schelen. Een koe drinkt op stal gemiddeld honderd liter. Het Landbouweconomisch Instituut wijst wel op gebruik van alternatieve drinkwaterbronnen in de veehouderij. Daardoor zal het effect van de verlaging per bedrijf verschillen.

Of registreer je om te kunnen reageren.