Home

Nieuws

Schimmels doen knut de das om

Swansea – Knutten die in aanraking komen met een ziekteverwekkende bodemschimmel leggen binnen enkele dagen het loodje. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Swansea in Groot-Brittannië.

De onderzoekers vergeleken in laboratoriumproeven vijf bodemschimmels die in de praktijk worden ingezet als insectenbestrijder. De onderzoekers wilden zien of een van deze middelen ook geschikt was om knutten – de verspreiders van het blauwtongvirus – te doden.

De bodemschimmel Metarhizium anisopliae (stam F52) komt in de Britse proeven als beste knutbestrijder uit de bus. Onder de naam Bio 1020 is deze schimmel in Nederland toegelaten als bodembehandelingsmiddel ter bestrijding van insecten in klein fruit en in een aantal siergewassen.

Bio 1020 wordt in Nederland vermarkt door Bayer CropScience. De grondschimmel infecteert volwassen knutten. Zieke muggen gaan binnen enkele dagen dood. Hun verschimmelde kadavers fungeren vervolgens als nieuwe besmettingshaarden voor andere knutten.

Het biologische bestrijdingsmiddel BotaniGard is ook effectief, maar werkt wat langzamer dan Bio 1020. BotaniGard bevat de bodemschimmel Beauveria bassiana en heeft een toelating als insectenbestrijdingsmiddel in een aantal teelten onder glas. Ook het in glasteelten toegelaten middel Mycotal bestrijdt knutten, zij het minder effectief dan Bio 1020 en BotaniGard.

Voor het bestrijden van knutten met ziekteverwekkende schimmels is een afzonderlijke toelating vereist. Geen van de onderzochte middelen heeft in Nederland zo’n toelating.

Of registreer je om te kunnen reageren.