Home

Nieuws

'Schap moet zelf met alternatief komen'

Lisse - De productschappen mogen niet lijdzaam de kabinetsvoorstellen over afslanking of opheffing afwachten.

Zij dienen zelf plannen te ontwikkelen om te voorkomen dat met het verdwijnen van de schappen ook de opgebouwde expertise verloren gaat.

Dat zei voorzitter Agnes van Ardenne van het Productschap Tuinbouw (PT) dinsdag tijdens een nieuwjaarsbijeenkomst in Lisse. “Het PT houdt in de huidige vorm op te bestaan”, zei zij. “Maar we laten het menselijk kapitaal niet zomaar verkwanselen. We zoeken perspectief en werken aan scenario’s met de andere schappen, branche-organisaties en het Topteam Tuinbouw.”

Voor het kerstreces werd in de Tweede Kamer een motie aangenomen, die het kabinet oproept de productschappen af te schaffen. Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) werkt nu aan voorstellen. Het is nog niet duidelijk wanneer hij deze presenteert. Ook moet nog blijken of deze inderdaad tot opheffing leiden.

De agrarische sector is daar in elk geval fel tegen gekant. LTO en de agribusiness hebben de afgelopen maanden - afzonderlijk - bij verschillende Kamerfracties gelobbyd voor het behoud van de schappen. Nu willen zij hun krachten bundelen in de hoop Kamp ervan te overtuigen de oproep van het parlement naast zich neer te leggen.

Van Ardenne lijkt er sterk rekening mee te houden dat het op termijn echt over en sluiten is voor de schappen. Zij noemde de organisaties ‘een middel, geen doel’. In haar toespraak ging zij ook in op de ontwikkelingen in de tuinbouwsector. Volgens Van Ardenne was 2011 een jaar met ‘uitzonderlijk lage redementen’.

Of registreer je om te kunnen reageren.