Home

Nieuws

Rusland sluit grens nu ook voor rundvee

Moskou – Rusland schort de import van rundvee, schapen en geiten uit landen waar het Schmallenberg-virus is vastgesteld voorlopig op.

Ook genetisch materiaal van deze dieren, sperma en embryo’s, mogen het land voorlopig niet in. Zuivel en vlees mogen nog wel worden geëxporteerd. Dat is het resultaat van overleg tussen deskundigen uit Nederland, Duitsland, Frankrijk en België met Russische specialisten in Moskou.

Rusland sluit de grens in afwachting van meer informatie over het virus. Eerder sloot Rusland de grens al voor schapen en geiten en producten daarvan. Van deze diersoorten wordt weinig geëxporteerd naar Rusland. Met rundvee is dit anders. In 2010 werd voor 19 miljoen euro aan rundvee, met name fokvaarzen, naar Rusland geëxporteerd. Dat is ruim een kwart van de totale exportwaarde van rundvee. Rundvee-exportorganisatie Veepro vindt de importstop prematuur. ”Zeker omdat er nu geen virus rondgaat vanwege de knuttenvrije periode en omdat het aantal dieren waarbij het virus is aangetroffen heel klein is”, zegt directeur Reinoud van Gent.

Het ministerie van landbouw is positief dat Rusland nog wel vlees en zuivel uit Nederland accepteert. ”Deze export heeft de grote economische waarde en ook deze export dreigde stil te komen liggen”, aldus het ministerie. De zuivelexport naar Rusland bedraagt 103,5 miljoen euro, die van rundvlees 1,2 miljoen euro.

Het aantal besmettingen met het virus in Nederland is opgelopen tot 87. Het gaat om twee rundveebedrijven, 81 schapen- en vier geitenbedrijven. Alleen de provincie Utrecht is nog vrij van bevestigde besmettingen.Het aantal besmettingen in omringende landen is ook toegenomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.