Home

Nieuws 276 x bekeken

Rode Kruis staakt verdeling voedsel Somalië

Genève – Het Rode Kruis heeft de verdeling van voedsel onder 1,1 miljoen Somaliërs gestaakt.

De hulporganisatie zag zich daartoe gedwongen, omdat aanhangers van de radiale islamitische beweging al-Shabaab de levering van het voedsel in het centrum en zuiden van Somalië blokkeerden. Dat heeft het hoofd van de delegatie van het Rode Kuis in Somalië, Patrick Vial, donderdag in een verklaring laten weten.

”Deze onderbreking duurt totdat we de verzekering krijgen van de autoriteiten in deze gebieden dat we onbelemmerd voedsel kunnen distribueren en iedereen in nood kunnen bereiken, zoals eerder overeengekomen”, zei Vial. Sinds half december blokkeren de lokale autoriteiten voedselleveranties voor mensen in de regio’s Midden-Shabelle en Galgadud. Daardoor zijn volgens het Rode Kruis 240.000 mensen getroffen.

De organisatie heeft al-Shabaab niet bij naam genoemd. Deze beweging heeft wel de touwtjes in handen in Midden-Shabelle. In Galgadud ligt de macht bij een aantal rivaliserende partijen, waaronder al-Shabaab en de militie Alhlu Sunna Wal Jama, die de overheid steunt.

Het Rode Kruis is een van de weinige humanitaire organisaties die ondanks grote logistieke beperkingen en de onveiligheid in het centrum en zuiden van Somalië actief zijn. Het land is getroffen door droogte en hongersnood. Volgens de Verenigde Naties gaat het om de ergste humanitaire crisis ooit. Een kwart miljoen mensen dreigt te sterven van de honger.

Of registreer je om te kunnen reageren.