Home

Nieuws

Rijkswaterstaat ontpoldert Noordwaard

Gorinchem - Deze week wordt een begin gemaakt met de ontpoldering van de Noordwaard bij Werkendam. Sommige bewoners, onder wie agrariërs, kunnen op terpen blijven wonen.

Het gebied van 4.450 hectare groot is een van de grootste projecten van het landelijk hoogwaterveiligheidsprogramma Ruimte voor de Rivier, aldus Rijkwaterstaat dinsdag.

De polder wordt geschikt gemaakt voor de veiligheid van de bevolking in Gorinchem door er enkele keren per jaar water in te laten lopen. Vooral in de winter is dat het geval.

De Nieuwe Merwede-rivier krijgt meer ruimte door de dijken gedeeltelijk af te graven. ,,Het gebied krijgt nieuwe dijken en kaden waardoor landbouw in de Noordwaard mogelijk blijft’’, aldus Jan Hendrik Dronkers, directeur-generaal van Rijkswaterstaat. Door de herinrichting van de polder kan de Nieuwe Merwede bij hoogwater via het doorstroomgebied in de Noordwaard sneller naar zee stromen.

In totaal worden 12 nieuwe terpen aangelegd en bestaande worden aangepast. ,,De veiligheidsmaatregel is in 2015 gereed, waardoor een waterstanddaling van 30 centimeter bij Gorinchem wordt gehaald. Lokaal wordt de waterstand verlaagd met 60 centimeter’’, meldt Rijkswaterstaat.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.