Home

Nieuws 337 x bekeken 1 reactie

Rijk steekt geen geld in nieuw gemaal Lauwersoog

Den Haag – Het Rijk is vooralsnog niet van plan mee te betalen aan een nieuw gemaal bij Lauwersoog.

Dat zegt staatssecretaris Joop Atsma (Infrastructuur en Milieu) tegen Boerderij Vandaag. LTO, de betrokken waterschappen en de provincie Friesland pleiten al langer voor een groot zeegemaal om overtollig water te kunnen afvoeren. Omdat dit een investering van zo’n 150 miljoen euro vergt, is steun van Den Haag nodig.

”Daar geef ik nu niet de hoogste prioriteit aan”, zegt Atsma. ”Liever kiezen wij voor het vergroten van de spuicapaciteit van het IJsselmeer. Daar heeft het Rijk net 200 miljoen voor uitgetrokken.” De staatssecretaris is door de actuele situatie niet van mening veranderd. Bovendien is de aanleg van een gemaal geen taak voor het kabinet, zegt Atsma ”Daar gaan de waterschappen over.”

Dat laatste wordt gedeeld door de Friese gedeputeerde Tineke Schokker (CDA). Zij benadrukt voorstander te zijn van een nieuw gemaal in het belang van de waterveiligheid. ”Maar de waterschappen staan aan de lat”, zegt zij. ”Dit behoort echt tot hun taken, zij hebben daar ook financiering voor.” In het Friese coalitie-akkoord, dat vorig jaar is gesloten, staat dat er uiterlijk in 2015 een nieuw gemaal moet zijn aangelegd. De kosten hiervoor moeten door waterschappen en Rijk worden opgebracht.

Het Wetterskip Fryslan wil nu niet reageren op de uitspraken van Atsma en Schokker. Wel pleitte waterschapsbestuurder Aaltje Rispens in mei voor een Rijksbijdrage. ”Wil een gemaal meer zijn dan een pomp, dan is landelijke steun nodig”, zei zij destijds.

Eén reactie

  • Mels

    Ja natuurlijk wil ie geld van het rijk,zijn dikke dienstauto moet toch betaald worden en daar kan je ook geen week langer mee rijden,geld genoeg in kas bij de waterschappen,je moet het alleen wel daar besteden waar het noodzakelijk is en niet in (te)dure onderzoeksburo`s en (te )dure kantoren met ook nog eens te weinig plekken.....

Of registreer je om te kunnen reageren.