Home

Nieuws

'Rekening houden met krimp doperwtenareaal'

Helmond – Telersvereniging De Schakel houdt voor komend seizoen rekening met minder contracten voor doperwten in Nederland. Dan zou opnieuw een deel van het areaal verschuiven naar Frankrijk en België, zegt directeur Cees Geven.

”Het areaal in Nederland wordt zeker niet groter”, zegt hij over lopende contractonderhandeling.
Zo’n mogelijke krimp kan wel goedgemaakt worden door stijgende productie van andere contractgroente, stelt hij. ”Over de hele linie verwachten we geen grote wijzigingen.”

Cok Oostrom, directeur van verwerker Coroos, wil eerst de lopende contractonderhandelingen afwachten. Hij ziet al wel te grote prijsverschillen in contracten met België en vooral Frankrijk. ”Doperwten zijn nu te duur. We zijn vorig jaar te hard gestegen. In Frankrijk liggen contractprijzen een stuk lager.” Oostrom gaat vooralsnog niet uit van grote verschuivingen in Nederland. Hij betitelt de markt als stabiel.

Afgelopen week pleitten telers uit Frankrijk, België en Nederland juist voor een verhoging van de contractprijzen voor dit jaar. Volgens Geven staan afnemers steeds minder prijsverschillen toe met concurrenten in België en Frankrijk. Dat zet de onderhandelingen onder druk.

Voor sperziebonen speelt nog een andere complicatie mee. Belgische en Franse telers kunnen naar meer bestrijdingsmiddelen grijpen en zo met minder risico telen. Volgens Geven moet voorkomen worden dat teelten krimpen als gevolg van verschillen in het middelenpakket tussen landen uit dezelfde teeltzone. Volgens Oostrom spelen daarbij ook contractcondities een rol.

Eerder zei verwerker Oerlemans een lichte contractstijging te verwachten voor sperziebonen.

Of registreer je om te kunnen reageren.