Home

Nieuws

Rehwinkel: blijf niet in risicogebied

Groningen - In het risicogebied bij het Eemskanaal in Groningen zijn 40 mensen achtergebleven. Zij willen niet worden geëvacueerd.

Burgemeester Peter Rehwinkel van Groningen, ook voorzitter van de veiligheidsregio Groningen, heeft ze vrijdagavond dringend opgeroepen hun huizen toch te verlaten.

De toestand van de dijk is en blijft zorgelijk, aldus Rehwinkel. ,,Wie blijft, doet dat op eigen risico.'' Er gaan sirenes af als de dijk breekt of dreigt te breken. Wie dan niet op eigen gelegenheid het gebied uit kan komen, moet een hoger gelegen punt zien te vinden, adviseerde Rehwinkel.

Inmiddels zijn 600 stuks vee geëvacueerd. Er zijn op dit moment nog zeker enkele duizenden koeien en schapen in het gebied.

Rehwinkel gaat ervan uit dat de luchtbeelden die vrijdag met een F-16 zijn gemaakt, vrijdagavond al duidelijkheid geven over de toestand van de dijken langs het Eemskanaal en zaterdag van het Winschoterdiep. Het toestel was uitgerust met speciale fotoapparatuur, waarmee in het binnenste van de dijken kan worden gekeken. In ieder geval bleek vrijdag dat ook de dijk langs het Eemskanaal bij Garmerwolde, tussen Ten Boer en Groningen, heel zwak is.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.