Home

Nieuws 1996 x bekeken

Recordaantal bedrijven te koop

Nieuwegein – Het aantal agrarische bedrijven dat te koop staat, is ongekend groot. In alle sectoren staat een recordaantal bedrijven in de verkoop.

Dat blijkt uit dinsdag gepresenteerde jaarcijfers van NVM Agrarisch & Landelijk Vastgoed (NVM A&LV). De peildatum is 31 december 2011.

Vooral de varkenshouderij en glastuinbouw hebben het moeilijk. In de intensieve veehouderij staan de meeste bedrijven te koop. Een kwart van de varkensbedrijven staat te koop, waarvan 8 procent verkocht is. De verkoop van varkens- en pluimveehouderijen staat nagenoeg stil, concludeert voorzitter van NVM A&L Arjan van der Waaij: ”Er is geen markt voor deze bedrijven. Alleen de gunstig gelegen bedrijven met een moderne uitrusting worden nog verkocht voor een redelijke prijs.”

De markt voor grondgebonden bedrijven is daarentegen wel in beweging. Melkveehouders en akkerbouwers die niet kunnen voldoen aan de toekomstige milieu- of rendementseisen zetten hun bedrijf te koop. ”Ook hier zie je dat de betere bedrijven wel degelijk hun marktwaarde behouden. Vooral melkveehouders die willen uitbreiden, zijn op zoek naar grond en stallen. Dat zorgt ervoor dat de grondprijs op niveau blijft”, aldus Van der Waaij.

Melkveehouders investeren beduidend minder in melkquotum, waardoor de waarde ook dalende is. De markt van productierechten verloopt grillig en is afhankelijk van de rendementen die in een desbetreffende sector worden gehaald. De prijs van de varkensrechten (gemiddeld 70 euro per recht) en de pluimveerechten (gemiddeld 6 euro per recht) halveerden in 2011. Oorzaak is de dalende vraag en het stijgende aanbod vanwege bedrijfsbeëindigingen.

De handel in productierechten, inclusief melkquotum en toeslagrechten zal af nemen. ”De vraag naar koop- en leasemelk zal blijven, omdat de meeste bedrijven willen groeien tot 2015”, verwacht Van der Waaij.

Of registreer je om te kunnen reageren.