Home

Nieuws 821 x bekeken

Rabobank: marges vlees iets beter in 2012

Utrecht – De vleessector in de Europese Unie zal komend jaar aantrekken. Vooral de dalende prijs van veevoedergrondstoffen zal invloed hebben op de marges. Dat verwacht de Rabobank.

De varkenshouderij staat de laatste vijf jaar sterk onder druk door hoge voerprijzen, overproductie en lage vraag in de Europese Unie (EU). De Rabobank verwacht dat de marges voor varkenshouders in 2012 gaan verbeteren door het kleinere aanbod varkens en de verwachte prijsdaling van de veevoedergrondstoffen graan en oliezaden. Verwacht wordt dat in 2012 21,3 miljoen ton varkensvlees in de EU wordt geproduceerd, dat is 3,6 procent minder in vergelijking met afgelopen jaar. De export van Europees varkensvlees zal dalen door lagere productie in de EU, herstellende productie in China en Zuid-Korea, hogere productie in Rusland en de openstelling van de Chinese en Japanse grenzen voor Braziliaans varkensvlees.

Door de verwachte krimpende vraag naar rundvlees in combinatie met de aantrekkende Europese rundvleesexport zijn de verwachtingen voor komend jaar voor de EU rundvleessector stabiel. Afgelopen jaar was een goed jaar voor rundvleesproducenten, mede door de grote vraag uit Rusland en Turkije. Samen met de daling in rundvee-aantallen zal dit een positieve invloed hebben op de rundvleesprijs. De Rabobank verwacht dat de vraag uit Rusland en Turkije in 2012 afneemt. De EU zal komend jaar nog rundvlees exporteren maar de Rabobank verwacht dat vanaf 2013 rundvlees geïmporteerd zal worden in de EU.

De situatie voor de pluimveehouderij ziet er positief uit door licht dalende voerprijzen en de sterke rundvleesprijzen (pluimveevlees is direct concurrent van rundvlees). De vraag naar pluimveevlees binnen en buiten de EU blijft komend jaar hoog. Rabobank verwacht een exportstijging van 5 tot 7 procent tot 1,4 miljoen ton. De productie in de EU zal naar schatting met 1,2 procent stijgen.

De marges bij de slachterijen en verdere verwerking van vlees stonden afgelopen jaar onder druk door de langetermijnafspraken met supermarkten waardoor de hoge (voer)kosten niet altijd doorberekend konden worden. Door de lagere aanvoer van vlees in 2012 zal er meer concurrentie ontstaan tussen de slachterijen verwacht de Rabobank. De Rabobank is positief over 2012 maar zegt dat marges ook beïnvloedt worden door de onzekerheid op de financiële markt en de wisselkoersen.

Of registreer je om te kunnen reageren.