Home

Nieuws 1 reactie

Productschap haalt MPA-vergoeding terug

Den Haag – Het Productschap voor Vee en Vlees zal de vergoeding voor de schade door de MPA-affaire terugvorderen van boeren, die hun schade op een andere manier hebben verhaald.

Dat zegt het productschap in reactie op de uitspraak van de rechtbank in ’s-Hertogenbosch in een procedure tussen Welvaarts en Porker Foods.

De rechtbank bepaalde woensdag dat het bedrijf Porker Foods ongeveer 1,5 miljoen euro schadevergoeding moet betalen aan Welvaarts, vanwege vervuiling in veevoergrondstoffen. De rechtbank heeft bij de uitspraak echter rekening gehouden met de vergoeding die het productschap al heeft uitgekeerd. Voorlopig kan Welvaarts niet meer geld vorderen dan ongeveer 740.000 euro: dat is de totale toegekende schadevergoeding verminderd met de al uitgekeerde PVV-tegemoetkoming.

Het productschap zegt dat de zaak bij de rechtbank in Haarlem tegen de Ierse veroorzakers van de MPA-affaire nu pas op gang gaat komen. De productschappen voor Vee en Vlees en Diervoeders hebben schades geclaimd van in totaal 8,2 miljoen euro bij farmaceutisch bedrijf Wyeth en afvalverwerker Cara. Een procedure van het Nederlandse melassehandelsbedrijf Schuurmans en Van Ginneken tegen de Ierse bedrijven is met een schikking afgerond – voor welk bedrag is onbekend.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Als ik het goed begrijp kan men dus de nadelige consquenties inzake gebruik hormonen in veevoeders wegleggen bij de overheid/produktschap. De financieel nadelige gevolgen van hormonen en chemishe verontreiniging in veevoeders zijn voor risico en rekenig van de overheid. De positieve effecten zoals meer groeisnelheid en een betere voederbenutting zijn voor het bedrijfsleven. Dat is inderdaad wel plezierig om te weten voor de producenten van veevoeders.
    Ik vraag me af of dit ook in overenstemming is met wetgeving om te streven naar veilig en gezond voedsel als die chemishe verontreiniging van de menselijke of dierlijke voedselketen zonder gevolgen kan plaatsvinden voor de producenten van veevoeders. De financiele voordelen liggen bij voeder/fabriek/gebruiker en de nadelige gevolgen bij de consument. Hormonen en b.v. dioxine,s worden immers NIET afgebroken in het lichaam van b.v. het varken maar slaan zich op in de lichaamsvetten zoals niervet. Alles komt weer ter beschikking in de voeding van de mens met de nadelige effecten , vooral inzake geboorteafwijkingen bij kinderen. Als dit wettelijk is toegestaan, graag reageren waar ik dat kan terugvinden in de wet.

Of registreer je om te kunnen reageren.