Home

Nieuws

Prijzen voeding in december 2,6 procent hoger

Voorburg – De prijs van voeding lag in december 2011 2,6 procent hoger dan in dezelfde maand in 2010. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Met name de prijs voor vlees, plantaardige oliën, boter en margarine is relatief sterk gestegen. De prijs van groenten en aardappelen ligt dan weer bijna 8 procent lager.

De prijs voor vlees lag in december 4,8 procent hoger. De prijs loopt op: in november lag de prijs nog 3,5 procent hoger dan in de corresponderende maand een jaar eerder. De prijs van olie, boter en margarine lag in december 4,6 procent hoger, terwijl in november nog een plus van 5,9 procent is genoteerd.

De prijs voor brood en graanproducten ligt net als in november 2 procent hoger dan een jaar eerder. De prijs voor melk, kaas en eieren ligt 2,6 procent hoger, terwijl in november het prijsverschil nog 3 procent bedroeg. Suiker was in december 2,7 procent duurder dan een jaar eerder.

De totale inflatie lag in Nederland in december op 2,4 procent en kwam over heel 2011 uit op 2,3 procent. Daarmee ligt de inflatie boven het door de Europese Centrale Bank gewenste niveau van onder maar vlakbij de 2 procent. Normaal noopt een hogere inflatie tot een renteverhoging, maar om de economie te stimuleren overwegen de centrale bankiers het tegenovergestelde.

Of registreer je om te kunnen reageren.