Home

Nieuws 500 x bekeken

'Populatie zwijnen Leenderbos onbeheersbaar'

Den Bosch – Boeren in de omgeving van het Leenderbos zeggen dat hobbyjagers die werken in opdracht van de Faunabeheereenheid Noord-Brabant, veel te weinig wilde zwijnen afschieten.

De jagers boeken onvoldoende resultaten en de populatie is onbeheersbaar geworden, zeggen ze.
Boeren uit het buurtschap Bruggerhuizen willen zelf toestemming om in de nacht met kunstlicht te jagen op de zwijnen, betoogden ze maandag in een bezwaarprocedure bij de provincie Noord-Brabant.

De Zoogdiervereniging constateerde anderhalf jaar geleden dat het wilde zwijn zich definitief heeft gevestigd in het Leenderbos. Het afschot heeft slechts een stabiliserende functie, stelde de Zoogdiervereniging destijds.

De boeren zeggen dat de populatie groeit omdat de zwijnen zich snel voortplanten. Ze schatten het totale aantal op 300. De zwijnen veroorzaken schade aan gras, maïs, bieten en aardappelen.
De Faunabeheereenheid weigert de boeren zelf te laten jagen vanwege het conflict dat er bestaat met de hobbyjagers. De boeren denken dat de jagers er geen belang bij hebben de totale populatie uit te roeien omdat er dan uiteindelijk niks meer te jagen is. Ze schatten dat een gebied van 100 hectare onbejaagd blijft.

Adjunct-secretaris Erik Koffeman van de Faunabeheereenheid ontkende maandag dat zijn jagers de populatie in stand willen houden. De Faunabeheereenheid wil rivaliserende boeren en hobbyjagers vanwege de veiligheid niet samen laten jagen.

Nederland telt twee leefgebieden voor wilde zwijnen. Het ene is op de Veluwe, het andere in De Meinweg bij Roermond. Buiten deze gebieden mogen jagers zwijnen afschieten. De Zoogdiervereniging wil graag een leefgebied voor wilde zwijnen rond Eindhoven. De huidige Brabantse SP-gedeputeerde Johan van den Hout zou daar over willen nadenken.

Of registreer je om te kunnen reageren.