Home

Nieuws 342 x bekeken 1 reactie

Pluimveevermeerderaar beboet voor overbezetting

Zoetermeer – Het tuchtgerecht van het Productschap Pluimvee en Eieren heeft een pluimveevermeerderingsbedrijf een geldboete van 3.000 euro opgelegd, waarvan 250 euro voorwaardelijk. Er geldt een proeftijd van twee jaar.

De vermeerderaar hield in twee stallen teveel dieren waarmee de Verordening Welzijnsnormen vleeskuikenouderdieren 2003 werd overtreden. Op basis van die verordening moet er per vleeskuikenouderdier een vloeroppervlakte beschikbaar zijn van tenminste 1.300 vierkante centimeter. Bij controles door het Centrum voor Bedrijfsdiensten (CBD) bleek dat de dieren in één van de twee stallen slechts 1.154 vierkante centimeter beschikbaar hadden en in een andere stal 1.200 vierkante centimeter. In de andere stallen van het bedrijf werden geen overtredingen geconstateerd. De vermeerderaar was naar aanleiding van eerdere controles al gewaarschuwd voor overbezetting in zijn stallen.

De vermeerderaar heeft ter verdediging opgevoerd dat hij volgens zijn afnamecontract vijf procent meer of minder dieren dan besteld per levering moet accepteren. De opfokorganisatie had een aantal boventallige hanen geleverd, die hij had verdeeld over de twee stallen. De pluimveehouder stelde verder dat het zijns inziens voor het welzijn van de dieren niet veel uitmaakt. Hij meldde verder geen economisch voordeel te hebben gehad van de overbezetting in zijn stalen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    agterberg ron

    Ja , het is wat ,heb je een keer meer dieren in je legstal doo r mogelijk lage uitval in de opfok mag je ze niet plaatsen. Moet je ze eigenlijk laten slachten op 20 weken. Maar dat is weer niet maatschappelijk verantwoord ondernemen . Daar heeft de buitenwacht haar mond van vol. Dus laten die de.
    boete dan ook betalen voor het in leven laten van de "overtollige " gezonde dieren .lijkt me eerlijker om bv drie koppels te middelen m.b.t. bezetting. Maar dat is te simpel en te praktisch , daar moeten we in nl niet veel van weten.meten is weten en het boertje wordt weer voor gek versleten !

Of registreer je om te kunnen reageren.