Home

Nieuws 434 x bekeken 5 reacties

'Overheid subsidieert megastallen buitenland'

Amsterdam – De Nederlandse overheid subsidieert al jaren de bouw en uitbreiding van megastallen in het buitenland. Dat meldt Stichting Wakker Dier maandag.

De subsidie komt voor een deel uit potjes voor ontwikkelingssamenwerking, blijkt uit het rapport ’De megastal als exportproduct’ van de organisatie.

Wakker Dier geeft als voorbeeld een bijdrage van 750.000 euro aan uitbreidingsplannen van Omsky Bacon van 250.000 naar 500.000 varkens. Dit bedrijf is een dochter van het imperium van de Russische zakenman Roman Abramovich. De grootste varkensboer van Nederland, Van Genugten, kreeg 700.000 euro uit de pot ontwikkelingssamenwerking voor de bouw van een stal in Bosnië. In deze stal komen biggen uit Nederland, terwijl de overheid juist dergelijke langeafstandstransporten wil tegengaan wegens het dierenleed en het gevaar van ziekte.

Een ander voorbeeld is het industrialiseringsproject van een pluimveegigant in Roemenië, aldus het rapport. Het bedrijf heeft een jaaromzet van tientallen miljoenen, maar kreeg 4 ton subsidie wegens een levering uit Nederland van ’plofkippen’, veevoer en stalinrichtingen. Daarmee voerde het de productie zodanig op dat er meer kippen per vierkante meter worden gehouden dan in Nederland is toegestaan.

De agro-industrie gaat ’de boer op’ in landen waar industriële veeproductie in opkomst is. De bedrijfstak heeft tientallen jaren aan ervaring met grootschalige vee-industrie. Nederlandse bedrijven zijn bij veel mega vee-projecten in andere werelddelen betrokken. De overheid stimuleert de export en helpt de industrie. Volgens Wakker Dier steekt Nederland er jaarlijks tientallen miljoenen euro’s in.

De Nederlandse burgers betalen mee aan de bouw van megastallen in het buitenland, terwijl de dieren daar vaak een slechtere behandeling krijgen, aldus Wakker Dier. De maatschappij stuurt Nederlandse veeboeren stapje voor stapje een diervriendelijker richting uit. De hulp aan de agro-industrie betekent meer (oneerlijke) concurrentie voor de Nederlandse veeboeren, aldus de organisatie.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Kun je nagaan hoe schijnheilig die overheid is.

 • no-profile-image

  Nog Kritischere Lezer

  Wakker dier onderschrijft dat dieren in het buitenland vaak slechtere behandeling krijgen. Waarom worden nl's veehouders dan zo tegen gewerkt door deze zelfde organisatie?! ze zouden de nl's veehouderij moeten steunen.

 • no-profile-image

  Heerlijk hoe naief die Nederlandse pers te beinvloeden is.
  Nou ja een betere reden is er niet om het hele budget ontwikkelingssamenwerking af te schaffen.

 • no-profile-image

  Juist ja Nog Kritischer Lezer: conclusie van Wakker Dier is dus dat we blij mogen zijn met Nederlandse veehouders in Nederland. Nu alleen nog even steunen deze beroepsgroep graag. PS ben benieuwd hoe onze Marianne T. hierop reageert...

 • no-profile-image

  Betekent meer concurrentie voor de Nederlandse boer aldus onze nieuwe vrienden Wakker Dier.
  Onze. oude vrienden Z.L.T.O. ,,RABO. inversteren er lustig op los
  Bouwen samen de een na de andere Megastal.in de goedkope lonen
  landen ,Over de rug van hun leden.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.