Home

Nieuws 404 x bekeken

Organisaties laken EU-veetransporten Turkije

Brussel - Internationale dierenrechtenorganisaties hebben alarm geslagen over de veetransporten vanuit de Europese Unie naar Turkije. Zij spreken over wrede omstandigheden, vooral bij transporten uit Bulgarije en Hongarije.

Het Belgische GAIA en buitenlandse zusterorganisaties eisten woensdag dat de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, optreedt tegen het dierenleed en de uitvoer van levend vee opschort. Maar volgens de commissie is opschorting een zaak van de Europese lidstaten.

Onderzoekers van de dierenorganisaties stelden bij 67 procent van 158 gecontroleerde vrachtwagens aan de grens van de EU met Turkije misstanden vast. Runderen en schapen hadden gebroken poten en andere verwondingen. Veel dieren zaten uitgehongerd en dorstig vast in overvolle laadruimtes in soms snikhete omstandigheden.

Ook stonden sommige trucks dagenlang vast aan de grens. Volgens de organisaties gaat het duidelijk om schendingen van de EU-wetgeving die dieren tijdens het transport moet beschermen.
Tussen november 2010 en oktober 2011 werden ruim een miljoen runderen en schapen vanuit de EU naar Turkije vervoerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.