Home

Nieuws 13 reacties

Oppositie komt met wet natuurbehoud

Den Haag - De oppositiepartijen PvdA, D66 en GroenLinks komen met de initiatiefwet ‘Mooi Nederland’ om het voortbestaan van de Nederlandse natuur te waarborgen.

Dat meldt het NOS Radio 1-journaal maandagochtend.

“Het is een behoudende wet. We willen houden wat we hebben”, zegt D66-fractieleider Pechtold tegen de NOS.

Maandagmiddag om 13.30 uur wordt de initiatiefwet gepresenteerd. Dat wordt live uitgezonden op Politiek24. Volgens PvdA, D66 en Groenlinks verdient de natuur beter dan wat staatssecretaris Bleker van Natuur wil. De partijen vinden dat het kabinet een eind maakt aan de bescherming van veel natuurgebieden, dieren en planten.

“De wet Mooi Nederland moet daarom het voortbestaan van alle in Nederland voorkomende soorten blijvend op nationaal niveau borgen en behoud en versterking van de biodiversiteit benoemen als verantwoordelijkheid van de Rijksoverheid”, aldus de partijen. Ze vinden daarom dat de plannen van Natura 2000, de vorming van de Ecologische Hoofdstructuur en de aanleg van robuuste verbindingen, gewoon moeten worden uitgevoerd.

“We willen een groot aaneengesloten stuk natuur”, zegt PvdA-leider Cohen. “Dat is beter om te verdedigen. Het is minder duur om te onderhouden en er hoeven minder hekken omheen. Het is voor dieren en planten veel beter.”

Het kabinet wil zo’n 700 miljoen euro bezuinigen op de natuur. PvdA, D66 en GroenLinks vinden dat deze bezuinigingen ongedaan moeten worden gemaakt, maar ze hebben geen voorstel waar het geld dan vandaan gehaald moet worden. “Ik besef dat we het geld nu niet hebben”, aldus GroenLinks-fractievoorzitter Sap.

De partijen benadrukken dat de natuur niet alleen mooi is, maar dat duizenden mensen die in de sector werken ervan afhankelijk zijn

Foto

Boerderij Vandaag

Laatste reacties

 • no-profile-image

  AatP

  Duizenden? Ik geloof inderdaad dat er nog vele duizenden aan het werk kunnen om die rommel die als 'natuur' achter gelaten wordt te gaan onderhouden. Maar wie moet dat gaan betalen? Afgezien van de aankoop kosten en de herinrichting. Mensen, besef nou eens dat dit hele gedoe een tijdje in de ijskast moet zeker nu het economisch slechter gaat. Je kunt geen mooie kunstjes doen als er geen geld is. Bleker ga zo door!

 • no-profile-image

  Dat natuur op de wijze van lins nog aan duizenden werkgelegenheid biedt is prachtig. Ik denk alleen dat niemand in / aan deze natuur wil werken als we als land moeten concluderen dat er geen salaris betaald kan worden. Natuur is daarmee een wettelijk vast gelegd Liefdes werk Oud papier actie geworden. Vrees ik echt dat de parlementariers van de drie wetsindieners zelf hun vrije uurtje moeten besteden aan ecoduct aanleg, vliegdennen rooien, heide plaggen, s morgens voor de Kamer vergadering nog even de Edelherten op de Veluwe bijvoeren in de winter en in de zomer maanden het wild tellen om een optimaal beheer te garanderen. Of denken ze echt dat de werkelozen dit gaan doen als tegen prestatie voor hun WW uitkering? Ik zou zeggen "Waar het geld ontbreekt, verliest de Keizer zijn macht.

 • no-profile-image

  De linkse partijen roepen om het hardst dat de natuur kapot wordt gemaakt, nou in mijn omgeving worden nog steeds diverse polders omgevormd tot moeras. Wat een belachelijke stemmingmakerij van die linkse jongens...

 • no-profile-image

  Laat D66 - PvdA - Groen Links zich druk maken om de crisis. De natuur redt zich wel , dat heeft deze altijd nog gedaan.
  Maar de burgers en boeren die krijgen het steeds moeilijker.
  Ik vindt het belachelijk van deze partijen om te zeuren over natuur er zijn wel belangrijke dingen waar het geld heen kan.
  En aan moerassen hebben burgers ook niets , je krijgt er een hoop insecten bij. Mensen doe niet wat op deze partijen uit.

 • no-profile-image

  Hebben jullie ook in de gaten hoeveel werkgelegenheid het omvormen van die polders oplevert? Deze vorm van werkverschaffing is in groter verband toch veel belangrijker dan die paar boeren die daar voor schamel loon hun kost proberen te verdienen? Of moeten al die millioenen euro als inkomensteun aangewend worden om die enkele boeren het hoofd boven water te laten houden? Dat geld kan efficienter worden besteed. Jammer dat er door die zuidelijk eu-landen economisch weer een hoop gelazer is ontstaan anders waren er voldoende euro's geweest om m.b.v. hele volkstammen uit de aannemerij hele gebieden te metamorfoseren., helaas..!

 • no-profile-image

  Vaart er in, dat noemen we rondpompen van geld. Daar wordt de economie echt niet beter van.

 • no-profile-image

  Ze kunnen vaart er in beter metamorfoseren als indiaan in het amazonegebied. Zou nuttiger zijn.

 • no-profile-image

  Socrates, we kunnen in dit land niet allemaal gaan zitten filosoferen. Allemaal aan de bak, laat rollen dat overheidsgeld. Aan het werk allemaal, desnoods gaan we landbouwpolders onder water zetten, boerderijen op terpen zetten, dijken afgraven evt. verlagen of verplaatsen. Natuur aanleggen kerel.
  Nee Socrates, niet te moeilijk denken beste man. Denk aan je eigen tijd, het is allemaal veel simpeler als het lijkt, het leven is niet zo moeilijk.

 • no-profile-image

  AatP

  @vaart er in: hoewel ik je reactie met een berg zout neem toch ff het volgende: eenmalig een polder omvormen is binnen een paar maanden gedaan. Boeren zorgen voor duurzame economische werkgelegenheid, jaar in jaar uit.

 • no-profile-image

  AatP

  @vaart er in: hoewel ik je reactie met een berg zout neem toch ff het volgende: eenmalig een polder omvormen is binnen een paar maanden gedaan. Boeren zorgen voor duurzame economische werkgelegenheid, jaar in jaar uit.

 • no-profile-image

  Het valt me steeds op dat veel mensen niet weten wat economie is. Het is simpelweg de geldstroom binnenland \ buitenland. Net als in een normaal gezin. Als deze stabiel is kun je als hetware in een paradijs leven. Als er nu steeds land van de boeren afgepakt wordt betekend dit minder export, waarmee we import auto's e.d. kunnen betalen. Door blind te zijn voor deze feiten wordt je eigen economie verkwanseld

 • no-profile-image

  Het valt me steeds op dat veel mensen niet weten wat economie is. Het is simpelweg de geldstroom binnenland \ buitenland. Net als in een normaal gezin. Als deze stabiel is kun je als hetware in een paradijs leven. Als er nu steeds land van de boeren afgepakt wordt betekend dit minder export, waarmee we import auto's e.d. kunnen betalen. Door blind te zijn voor deze feiten wordt je eigen economie verkwanseld

 • no-profile-image

  We leven in een europa dat betekend dat we de natuur ook in het geheel moeten zien .In bv. duitsland is zoveel natuur dat wij hier niet daar noch veel meer van behoeven te maken en we het economisch belang van onze samenleving zoals alco het goed beschrijft er mee moeten stoppen om noch meer goede gronden aan de natuur moeten opofferen, dit is op lange termijn financieel niet haalbaar met deze schuldenlast (staatsschuld). Al die boswachters met die dure dienstauto vervuilt immers de natuur en voegen niets toe aan de kwaliteit want ze mogen toch geen beest ,ziek of niet ,afschieten. Tevens als een bezoeker de bossen in wil mag dat weer niet ,want dan staat er wel een bord van verboden toegang, akkerranden die beplant zijn geeft al genoeg natuur, hierin vertoeven meer dieren dan in een groot bos.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.