Home

Nieuws 483 x bekeken

Oost-Europa houdt bloemenexport in de benen

Leiden - Oost-Europese markten zorgden in 2011 voor een groei in de Nederlandse export van bloemen en planten.

Het marktaandeel van deze landen groeide opgeteld een procentpunt naar 13,3 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Hoofdbedrijfschap Agrarische Groothandel (HBAG). Rusland nam 28 procent meer af. Het pakket omvat nu voor circa 199 miljoen euro aan bloemen en planten uit ons land. Daarmee bleef de totale exportwaarde voor bloemen en planten nog net positief. Die steeg 2 procent tot 5,2 miljard euro.

Toch lijkt de economische crisis de bloemenafzet parten te spelen. Op 12 van de 25 belangrijkste markten is achteruitgang. In de vorige economische crisis van 2008 waren dat er dertien. In het laatste kwartaal van 2011 kon de export nog wel profiteren van het gunstige weer in de belangrijkste afzetmarkten. In 2010 startte de winter vroeg en viel de handel terug. In 2011 was dat niet het geval en sloot de handel het jaar beter af met zelfs stijgende prijzen.

De drie belangrijkste markten Duitsland, Engeland en Frankrijk bleven opgeteld even belangrijk. Duitsland nam voor 23 miljoen euro minder bloemen en planten af, maar dat werd gecompenseerd door de andere twee belangrijkste markten.

Of registreer je om te kunnen reageren.