Home

Nieuws 205 x bekeken

Onvrede over Blekers opstelling Hedwige neemt toe

Den Haag – De druk op staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) om snel tot een oplossing te komen in het Hedwigedossier neemt toe.

De provincie Zeeland, havenbedrijf Zeeland Seaports en het college van Den Haag hebben de afgelopen dagen kritiek geleverd op de opstelling van Bleker. Oorzaak daarvoor is de voortslepende onzekerheid over de toekomst van de Hertogin Hedwigepolder en onduidelijkheid over het door het kabinet aangedragen alternatief voor ontpoldering.

Woensdag was de Zeeuwse Commissaris van de Koningin Carla Peijs bij minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) op bezoek om haar teleurstelling over Blekers opstelling te uiten. Zij is vooral gevallen over een passage in een brief van de staatssecretaris aan eurocommissaris Janez Potocnik (milieu).

Daarin beweert Bleker voor zijn alternatieve plan vrijelijk te kunnen beschikken over twee polders, die oorspronkelijk zijn bedoeld als natuurcompensatieterrein voor een containerterminal. De aanleg daarvan komt nu mogelijk in gevaar. Ook het havenbedrijf is hier verbolgen over. ”Zolang wij geen zekerheid hebben, geven wij ons terrein niet prijs”, zegt directeur Hans van der Hart in de PZC.

De Haagse verkeerswethouder Peter Smit is om een andere reden niet blij met de het gedoe rondom de Hedwige. In de Telegraaf stelt hij dat de stad slachtoffer is geworden van een ruzie tussen Nederland en Vlaanderen over de kwestie; België zou bij wijze van vergelding voor het besluit om niet te ontpolderen afspraken over een treinverbinding tussen Den Haag en Brussel niet nakomen.

Afgelopen maandag besprak premier Mark Rutte de kwestie met Bleker. Hij heeft de staatssecretaris gemaand haast te maken.  Groenlinks pleitte deze week voor een hoorzitting in de Tweede Kamer met de door Bleker ingehuurde experts, die onderzoek deden naar zijn plan en daar in Vrij Nederland kritiek op uitten. D66 vindt dat het alternatief hoe dan ook de prullenmand in moet.

Het ministerie van Economische Zaken kon donderdagochtend niet reageren op de kritiek.

Of registreer je om te kunnen reageren.