Home

Nieuws 229 x bekeken

Olieprijs weer omhoog in 2012

Amsterdam – De prijs van ruwe olie zal in 2012 gemiddeld 111 dollar per vat bedragen. Dat voorspellen de drie grootste olie-exporterende landen: Mexico, Saoedi-Arabië en Rusland.

Onderzoek van Roland Berger Strategy Consultants toont aan dat de begrotingen van deze landen al tien jaar de meest betrouwbare graadmeter voor de voorspelling van de olieprijzen zijn. Voor 2011 voorspelden zij 104 dollar per vat, ten opzicht van een uiteindelijke gemiddelde prijs van 95 dollar. Voor 2012 verwacht de top drie een prijsstijging van 16 dollar. Marktpartijen schatten de olieprijs consistent te laag in.

Als gevolg van de Arabische Lente, steeg de olieprijs vrij vroeg in 2011 naar ruim boven de 100 dollar. Gedurende het jaar stabiliseerde de prijs met gemiddeld 95 dollar per vat, zo’n 20 procent hoger dan in 2010. Sinds het dieptepunt in het eerste kwartaal van 2009, waar een vat ruwe olie voor 34 dollar van de hand ging, is de prijs steeds verder opgeklommen.

Of registreer je om te kunnen reageren.