Home

Nieuws 602 x bekeken

'Ogen in de rug' nodig bij jonge stier

Hengelo (Gld) – De stier die maandagavond twee broers van 58 en 61 jaar in Hengelo (Gelderland) doodde, was een redelijk jong dier dat werd ingezet voor het dekken van jongvee.

Als zo’n dier seksueel actief is, wordt het ongeduriger, heeft dierenarts M. Thieme van De Graafschap Dierenartsen uit Vorden dinsdagmorgen desgevraagd gezegd.

Thieme was maandagavond aanwezig op het bedrijf aan de Beunksteeg in Hengelo, nadat het noodlottige ongeval was gebeurd. Volgens hem werd het bedrijf periodiek gecontroleerd. Dat gebeurde begin vorige maand nog. Volgens Thieme is het ”een gezond bedrijf zonder problemen, dat naar behoren draait.”

Het is volgens hem niet ongebruikelijk dat een stier wordt gehouden voor het dekken van jongvee, dat niet zo gemakkelijk met kunstmatige inseminatie is te bevruchten. ”Als je zo’n dier in de stal hebt, moet je ogen in de rug hebben, er kan altijd wat gebeuren”, zegt Thieme. Hij wil er niet over speculeren hoe het ongeluk kon gebeuren, maar noemt het ”heel zorgvuldig” om met twee personen bij de stier te komen. ”Als er wat gebeurt, zou er normaal gesproken iemand bij de hand zijn om te helpen.”

Een stier voor het dekken van jongvee wordt maximaal een jaar gehouden. Een oudere, seksueel actieve stier wordt ”meer mans” en ongeduriger. Ook om de bloedlijnen vers te houden wordt de stier dan afgevoerd en vervangen door een jong dier, licht Thieme toe.

Burgemeester Henk Aalderink van Bronckhorst, waar Hengelo onder valt, betuigde maandagavond al zijn medeleven aan de zwaar aangeslagen familie. Omdat het om een ongeval gaat, volgt er geen onderzoek van de politie of de arbeidsinspectie, meldde een zegsman van de politie. De stier is maandagavond door de veearts afgemaakt.

Lees ook: Twee doden door aanval stier in stal

Of registreer je om te kunnen reageren.