Home

Nieuws

Nog veel kooi-eieren uit Polen en Hongarije

Praag - Polen en Hongarije brengen nog steeds illegale kooi-eieren op de markt. Deze landen lappen daarmee het verbod op kooieieren in de Europese Unie per 1 januari aan hun laars.

De twee landen zijn onlangs door de Europese Unie aangemerkt als 2 van de 14 EU landen die niet aan de eisen voldoen om per 1 januari om te schakelen, tot grote ergenis van afnemers en de EU.

Tsjechie is een van de grote afnemer van Poolse en Hongaarse eieren en is begonnen de eieren uit deze landen extra te controleren. De Tsjechische overheid heeft aangegeven hard op te treden en streng te controleren op de import van Poolse en Hongaars ekooi-eieren. Sinds het begin van dit jaar heeft dat ertoe geleid dat honderdduizenden illegale kooi-eieren door de Tsjechië veterinaire dienst van de markt zijn afgehaald.

Op 12 januari zijn 200.000 eieren van Poolse herkomst onderschept. Een dag later werden 218.000 illegale kooi-eieren uit Hongarije opgemerkt. De laatste partij illegale eieren is op 16 januari van de markt gehaald. Het ging hierbij om drie zendingen uit Polen van totaal meer dan 500.000 eieren.

De importeurs hebben de mogelijkheid om de eieren terug te sturen naar het land van herkomst of de eieren te vernietigen. Volgens het ministerie van landbouw in Tsjechië hebben de landen 12 jaar de tijd gehad om om te schakelen en wil dus geen overgangstermijn voor Polen en Hongarije. “Het is belangrijk dat we de positie van pluimveehouders die wel aan de regels voldoen, beschermen”, aldus de Tsjechische landbouwminister Petr Bendl.

Of registreer je om te kunnen reageren.