Home

Nieuws 270 x bekeken

Nijlgans mag worden vergast

Den Haag - De provincie Utrecht mag nijlganzen vergassen. Voor brandganzen, Canadese en grauwe ganzen mag deze dodingsmethode niet worden gebruikt.

Dat blijkt uit een uitspraak van de Raad van State woensdag in een hoger beroep tussen de provincie en de Faunabescherming. Volgens de Raad valt de nijlgans niet onder de Europese Vogelrichtlijn. Voor soorten waar dat wel voor geldt, zijn strenge voorschriften over vang- en dodingsmethoden van kracht. Vergassing is dan alleen toegestaan als dat uitdrukkelijk per wet is geregeld.

Eerder had Utrecht de Faunabeheereenheid toestemming gegeven om tussen mei 2010 en oktober 2013 de vier soorten te vangen en vergassen. De Faunabescherming stapte daarop naar de rechter en kreeg grotendeels gelijk. Dat besluit is nu door de Raad van State in hoger beroep vernietigd.

In december besloot het kabinet de ganzen die het vliegverkeer bij Schiphol hinderen met CO2 te vergassen. Staatssecretaris Joop Atsma (Infrastructuur en Milieu) is hierover in overleg met de Europese Commissie.

Of registreer je om te kunnen reageren.