Home

Nieuws

Nieuwe importquota voor vlees in Rusland

Moskou – De Oost-Europese vrijhandelszone van Rusland, Wit-Rusland en Kazakhstan heeft nieuwe importquota voor 2012 vlees en pluimveevlees.

De importquota van Rusland zijn verder verlaagd. De importquota van Kazakhstan voor varkens- en rundvlees zijn verhoogd en die voor Wit-Rusland blijven ongewijzigd. Het importquotum van Rusland voor varkensvlees wordt 400.000 ton. Over 2011 bedroeg het importquotum voor varkensvlees 472.100 ton. Voor varkensvleessnippers (trimmings) gaat het quotum van 27.900 ton naar 30.000 ton. Het importquotum voor pluimveevlees daalt van 350.000 ton naar 330.000 ton vlees.

De Russische importquota zullen in de loop van dit jaar worden herzien op het moment dat Rusland volwaardig lid wordt van de Wereldhandelsorganisatie, zo heeft de Russische regering bekendgemaakt. Ten opzichte van een eerdere bekendmaking van importquota voor 2012 in juli vorig jaar wil Rusland nu toch meer varkensvlees importeren. In juli was er sprake van een importquotum voor 2012 van 320.000 ton. Die stap is niet zo verwonderlijk. Rusland kampt in toenemende mate met Afrikaanse varkenspest. De ziekte is het laatste jaar verder opgerukt en komt nu ook voor in de belangrijkste productiegebieden voor varkensvlees. Dat betekent dat de eigen productie van varkensvlees van Rusland onder druk komt.

Rusland is voor de EU een belangrijk afzetgebied, zeker sinds Rusland Braziliaans varkensvlees in de ban heeft gedaan. Kazakhstan verhoogt zijn importquotum van bevroren rundvlees van 10.000 ton naar 13.900 ton. Dat van varkensvlees gaat van 7.400 ton naar 9.400 ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.