Home

Nieuws

Nieuw appelras voor zuidelijke wereldmarkt

Margraten – Fruitveiling Zuid-Limburg en de Belgische Fruitveiling (BFV) gaan het nieuwe rode zoete appelras ’Joly Red’ telen om nieuwe opkomende markten te ontwikkelen.

Het clubras is volgens de veilingen geen echte concurrentie voor de bestaande nieuwe appelrassen met een zoetzure smaak voor de Europese markt. Hierdoor hoort dit ras thuis bij het segment van zoete appels met onder meer Red Delicious, Gala en Fuji. Met het ras kiezen de telersorganisaties voor markten in het zuidelijk halfrond en Azië.

De appel komt uit het kruisingsprogramma van Jean Moors uit Grote-Spouwen, teler van BFV. Hij ontdekte reeds de Belgica en verscheidene andere rassen. BFV en Veiling Zuid-Limburg verwerven gezamenlijk de rechten tot dit nieuwe ras om hun appelassortiment aan te vullen met een echte roodkleurige en zeer zoet smakende appel.

Er worden 180.000 bomen geproduceerd. De helft wordt gepland in januari 2013. De afzet gaat centraal, waardoor het ras als exclusief clubras ontwikkeld wordt.

Het is niet de eerste samenwerking tussen een Belgische en Nederlandse veiling. Veiling Haspengouw is al lid van Inova Fruit, het nieuwe rassenbureau van de Nederlandse fruitteelt, waartoe ook Veiling Zuid-Limburg behoort.

Of registreer je om te kunnen reageren.