Home

Nieuws 226 x bekeken

Nederlandse sierteeltexport licht gestegen

Aalsmeer – De Nederlandse export van bloemen en planten is in 2011 met ongeveer 2 procent gestegen tot 5,2 miljard euro. Dat zegt voorzitter Herman de Boon van de brancheorganisatie voor handelaren, VGB, op basis van voorlopige berekeningen. De VGB vreest dat de handel in 2012 nauwelijks tot niet groeit.

De export naar Duitsland, de belangrijkste afnemer voor Nederland, daalde met 2 procent naar 1,6 miljard euro. De uitvoer naar Rusland steeg met 30 procent en passeerde voor het eerst de grens van 200 miljoen euro. In 2012 valt hooguit op bepaalde specifieke markten als deze groei te verwachten, aldus De Boon.

De Boon zei te verwachten dat de import van vooral snijbloemen uit landen buiten Europa, zoals Kenia of Tanzania, zal blijven groeien. Ook zullen handelaren volgens De Boon meer direct zaken doen met kwekers, en de veilingklokken overslaan.

De leden van de VGB vertegenwoordigen circa 65 procent van de omzet in de sierteelthandel.

Of registreer je om te kunnen reageren.