Home

Nieuws

'Nederland bij wereldtop zaden en pootgoed'

Wageningen - Nederlandse bedrijven in zaden, pootgoed en jonge planten voor de land- en tuinbouw behoren qua omzet, handel en innovatie tot de top van de wereld. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerd onderzoek van het LEI, onderdeel van Wageningen UR.

Veel van de grootste producenten in deze materialen zijn in ons land gevestigd en dit verklaart mede de kracht van de agro- en foodsector in Nederland. De bedrijven besteden 15 procent van de omzet aan onderzoek en ontwikkeling en daarmee scoort de sector uitzonderlijk hoog, aldus het LEI. Het is meer dan in veel andere sectoren zoals farmacie.

Volgens de onderzoekers is bijna 40 procent van de wereldhandel in zaden voor tuinbouw en akkerbouw afkomstig uit Nederland. Voor pootaardappelen is dit aandeel bijna 60 procent. Het aandeel van Nederland in de Europese handel in materialen voor sierteelt is ruim 40 procent.

De sector heeft deze internationaal leidende positie verkregen door constante product- en procesvernieuwing, zegt het LEI. Hoewel overal ter wereld actief, doet de sector het onderzoek dicht bij huis. Ruim 60 procent van de bedrijven zegt het onderzoek in Europa uit te voeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.