Home

Nieuws 186 x bekeken

Natuurorganisaties fundamenteel oneens met natuurwet

Den Haag – 28 Nederlandse natuur-, landschaps- en dierenwelzijnsorganisaties zijn het fundamenteel oneens met het voorstel van de nieuwe natuurwet van staatssecretaris Henk Bleker.

Dat benadrukken de organisaties kort voor een bijeenkomst op het ministerie over de nieuwe natuurwet.

De organisaties vinden dat Bleker niet open staat voor hun fundamentele kritiek. ”Economische principes krijgen voorrang boven het beschermen van natuur. Dat is de wereld op zijn kop”, vinden de organisaties. ”Een Wet natuur moet de natuur beschermen, niet beschadigen zoals met het voorstel van staatssecretaris Bleker dreigt.”

De organisaties vinden dat de natuurwet ervoor moet zorgen dat de natuur ruimhartig en robuust wordt beschermd in het overbevolkte Nederland. Daarnaast voldoet de wet volgens de organisaties niet aan de internationale afspraak dat de achteruitgang van biodiversiteit moet worden gestopt. De natuurorganisaties vrezen dat de natuurwet onomkeerbare schade aanbrengt aan de Nederlandse natuur.

Bleker kreeg al bij de eerste presentatie van de nieuwe natuurwet veel kritiek over zijn voorstel. Hij beoordeelde de kritieken toen als ’imput’ om de natuurwet succesvol te maken. ”Het is een concept, waar iedereen op kan reageren”, zei hij toen.

In de natuurwet worden de Natuurbeschermingswet, de Flora- en Faunawet en de Boswet samen gevoegd in één wet.

Of registreer je om te kunnen reageren.