Home

Nieuws 191 x bekeken 1 reactie

'Natuurbeleid is voor burgers niet te begrijpen'

Den Haag – Bij het natuurbeleid is de laatste jaren te veel de nadruk gelegd op het behalen van ecologische doelen. Dat stelt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een rapport dat donderdagmiddag tijdens een bijeenkomst op de Haagse Hogeschool in Den Haag is overhandigd aan staatssecretaris Henk Bleker (landbouw).

Die nadruk op technische aspecten heeft ertoe geleid dat veel burgers het beleid niet meer begrijpen. Het is daarom goed als het kabinet beter inspeelt op de wensen van ondernemers en recreanten, en de toenemende vraag naar duurzame energie.

Dat betekent niet dat het PBL de koers van vorige kabinetten afwijst en terugkomt op eerdere kritische rapporten, integendeel. Volgens directeur Maarten Hajer is de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) van groot belang voor het behoud van de biodiversiteit. Door een versterking hiervan komt er buiten de EHS juist meer ruimte voor burgers om gebruik te maken van de natuur, zonder dat dit te grote negatieve gevolgen heeft.

Bleker ziet in de conclusies van het rapport overeenkomsten met zijn beleid. Hij vindt dat de verantwoordelijkheid voor natuurbeleid grotendeels moet worden neergelegd bij ‘mensen in de streek’. Zijn bijdrage bij de presentatie van de studie oogstte niettemin veel kritiek van andere sprekers en het publiek, dat met name uit bestuurders van lagere overheden en leden van natuurorganisaties bestond.

Foto

Eén reactie

 • no-profile-image

  Wat steeds weer opvalt is dat iedereen het heeft over het grote belang van biodiversiteit, natuurwaarden enz. enz.
  Niemand verteld wat de EHS gekost heeft en nog gaat kosten.
  Dit is allemaal betaald met geld wat nodig was voor onze zorg, onderwijs, sociale voorzieningen enz. daar hebben wij met ons allen nu de problemen mee.
  We hebben otters en bevers geimporteert voor enkele tientallen miljoenen euro's.
  Media en een boswachter in extase; we hebben keutels gevonden......geweldig!!!............en dood gereden otters, voor veel geld hier naar toe gehaald om ze hier in de STAD Nederland te laten dood rijden.
  Is Bleker nu echt de enige die beseft dat de besteding van de beperkte voorraad euro's socialer moet?....... of zijn we het met z'n allen eens met mevr. Thiemen van de PvdD dat het leven van 40 dieren belangrijker is dan van 1 mens?
  Dan moeten we Bleker afvoeren en de zaak weer in handen gevn van de "groene, sociale en idealistische"mensen.

Of registreer je om te kunnen reageren.