Home

Nieuws

'Namen slachterijen VS niet vrijgeven'

Washington – Amerikaanse pluimveeslachterijen en – verwerkers zijn niet blij met een advies aan het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) om alle inspectieresultaten van de slachterijen openbaar te maken.

Het advies om de gegevens van de slachterijen openbaar te maken komt van de NAS National Research Council. Zij vinden dat er meer transparantie nodig is over wat er binnen pluimveeslachterijen gebeurt. De NAS zegt ook dat er weinig argumenten zijn om de gegevens niet openbaar te maken.

Naast de inspectiegegevens adviseert de NAS dat ook de namen van de onderzochte pluimveeslachterijen voor iedereen inzichtelijk moeten worden. Volgens de Amerikaanse kalkoenenfederatie is de kans groot dat bij openbaar maken van zulke gegevens verwarring ontstaat. Ook vreest de federatie voor extra kosten voor de pluimveesector om een goed datasysteem op te zetten, negatieve effecten op de handel in Amerikaans pluimveevlees en het risico dat vertrouwelijke gegevens tegen de sector gebruikt gaan worden.

Het Amerikaans vleesinstituut verwacht grote verwarring bij de consument als gegevens over slachterijen massaal naar buiten komen zonder goede uitleg over het type slachterij, de volumes en de typen producten die worden geproduceerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.