Home

Nieuws

NVWA: 21 dagenregeling in principe ook bij evacuatie

Den Haag - De regeling dat dieren bij het samenbrengen van vee 21 dagen niet vervoerd mogen worden, geldt in principe ook bij evacuaties, zoals voor hoogwater.

Dat zegt de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA).  “Van deze regeling kan worden afgeweken als er problemen ontstaan met bijvoorbeeld dierenwelzijn. Maar dat zal per geval bekeken worden. Ook nu er mogelijk dieren geëvacueerd worden in verband met hoogwater zal er per geval bekeken worden of dieren terug mogen naar het bedrijf van herkomst”, legt een woordvoerder uit.

Het ministerie van landbouw laat weten dat er in het geval van bijvoorbeeld evacuatie wel wel mogelijkheden zijn voor een ontheffing. "Daar zijn wel voorbereidingen voor getroffen, maar er is hierover geen finaal besluit genomen", aldus de woordvoerder. Hij geeft aan dat er op een praktische, gepaste manier mee omgegaan zal worden.

Volgens de standaardregeling mogen dieren die worden aangevoerd op een veebedrijf pas na 21 dagen het bedrijf weer verlaten. Dat geldt voor de aangevoerde dieren en niet voor de dieren die al langer dan 21 dagen op het bedrijf waren. Boeren die hun vee onderbrengen op een leeg bedrijf waar geen vee is, mogen de dieren elk moment weer terug brengen naar de thuis-locatie.

Boeren in de Groningse Tolberter Pettenpolder werden gevraagd om het gebied te verlaten omdat de polder dreigde onder te lopen. Slechts een enkeling gaf gehoor aan het verzoek.

Of registreer je om te kunnen reageren.