Home

Nieuws 198 x bekeken

Ministerie: geen ramp, dus geen vergoeding

Den Haag - Het ministerie van Veiligheid en Justitie ziet geen reden om de Wet tegemoetkoming schade (WTS) bij rampen van toepassing te verklaren voor de evacuatie in Woltersum.

Voorzitter Peter Rehwinkel van de veiligheidsregio zegt dat hij bij het kabinet heeft geopperd om de wet open te stellen voor de situatie in Groningen. Rehwinkel vindt dat er een goede schaderegeling moet komen voor alle bedrijven en particulieren die door de evacuatie zijn getroffen.

Een woordvoerder van het ministerie meldt dat de wet alleen van toepassing zou zijn als sprake is van een overstroming van zoet water. Dat was in Groningen niet het geval. LTO Noord gaat vrijdag in gesprek met de geëvacueerde ondernemers om te bezien welke schade er is en welke strategie gevolgd moet worden om de schade te verhalen. Voorzitter van LTO Noord-Groningen Hilbrand Sinnema zegt dat de veiligheidsregio zal moeten opdraaien voor de kosten.

De Wet tegemoetkoming schade bij rampen is tot nu toe enkele keren opengesteld, bijvoorbeeld bij de dijkdoorbraak in Wilnis in augustus 2003, en begin vorig jaar en in januari 2003 bij de overstroming van de Maas.

In de WTS is ook een regeling opgenomen voor vergoeding van vervolgschade, bijvoorbeeld verlies aan gewasopbrengst of bedrijfsschade door verlies of fysieke beschadiging van dieren.

Of registreer je om te kunnen reageren.